Empowerment of Micro, Small and Medium Enterprises Through Free Halal Certification Assistance to Strengthen Economic Independence Synergy in Triharjo Village

Authors

  • Reny Setiyowati Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Rizka Febri Melindasari Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Najata Hammada Jakti Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang
  • Nahnu Robid Jiwandono Universitas Islam Negeri Walisongo Semarang

DOI:

https://doi.org/10.59024/semnas.v3i1.444

Keywords:

Economy, Halal Certification, MSMEs

Abstract

Halal certification on business products is an aspect that is always considered by every consumer. Indonesia as a country with a majority Muslim population, always maintains that every product circulating in the community has been halal certified. However, in reality, there are still many products that have not been certified halal due to the lack of knowledge and information possessed by business actors. KKN MIT 18 Post 58 UIN Walisongo together with Walisongo Halal Center took proactive steps to provide socialization and assistance for MSME actors in Triharjo Village to obtain halal certification for their products. This program applies the Service-Learning method by showing the commitment and direct contribution of students in empowering sustainable solutions in the community. This program aims to expand the market reach of their products, encourage MSMEs to consistently provide quality halal products and enhance economic independence for the people of Triharjo Village in a sustainable manner.

References

Adinugraha, H. H., Andrean, R., Ikhrom, W. A., Setyani, R. A. G., Sibyani, H., Mukarromah, F., Fauzi, U. H., Ifiandri, A., Masruroh, I., Safitri, A., & Ikhlas, S. (2022). Perkembangan industri halal di Indonesia (Vol. 13, 1st ed.; A. T. Surur, Ed.). Scientist Publishing.

Afandi, A., Laily, N., Wahyudi, N., Helmi Umam, M., Kambau, R. A., Rahman, S. A., Sudirman, M., Jamilah, N. A. K., Junaid, S., Nur, S., Parmitasari, R. D. A., Nurdiyanah, Marzuki, W., & Wahyudi, J. (2022). Metodologi pengabdian masyarakat (Suwendi, A. Basir, & J. Wahyudi, Eds.). Direktorat Pendidikan Tinggi Keagamaan Islam Direktorat Jenderal Pendidikan Islam Kementerian Agama RI.

Akrori, R. (2024, September 3). Tanggapan kepala desa mengenai kemandirian masyarakat Triharjo dalam mendirikan usaha. (N. H. Jakti, Interviewer).

Aliyah, A. H. (2022). Peran usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat. WELFARE Jurnal Ilmu Ekonomi, 3(1), 64–72. https://doi.org/10.37058/wlfr.v3i1.4719

Anam, M. K., Alvianti, R., Zainuddin, M., et al. (2023). Sosialisasi program sertifikasi halal untuk meningkatkan kepercayaan konsumen pada produk UMKM di Desa Jerukwangi. Welfare: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(4), 728–732.

Anam, M. K., Saifuddin, & Wulandari, A. S. (2023). Penerapan sertifikasi halal MUI dan edukasi jaminan produk halal pada bubuk kopi Arabica di Pokmas Walida Desa Tlogosari Kecamatan Sumbermalang Kabupaten Situbondo. Sibatik Journal: Jurnal Ilmiah Bidang Sosial, Ekonomi, Budaya, Teknologi, Dan Pendidikan, 2(11), 3565–3578. https://doi.org/10.54443/sibatik.v2i11.1491

Bukidz, D. P. (2023). Penerapan service learning dengan metode hybrid untuk mengembangkan motivasi kegiatan pembelajaran. Jurnal Sinergitas PKM & CSR, 6(3), 1–7. https://doi.org/10.19166/jspc.v6i3.6146

Hidayatullah, M. S. (2020). Sertifikasi dan labelisasi halal pada makanan dalam perspektif hukum Islam (perspektif ayat ahkam). YUDISIA: Jurnal Pemikiran Hukum Dan Hukum Islam, 11(2), 251–270. https://doi.org/10.21043/yudisia.v11i2.8620

Indonesia.go.id. (2023). Agama. INDONESIA.GO.ID. Retrieved September 1, 2024, from https://indonesia.go.id/profil/agama?lang=2

Ita Rosita. (2021). Efektivitas program pemberdayaan usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) di Kecamatan Sungai Sembilan Kota Dumai. Jurnal Niara, 14(3), 259–265. https://doi.org/10.31849/niara.v14i3.8020

Kiswandi, F. R. P., Setiawan, M. C., & Ghifari, M. A. (2023). Peran UMKM (usaha mikro, kecil, dan menengah) terhadap pertumbuhan perekonomian Indonesia. Jurnal Ilmiah Ekonomi Dan Manajemen, 1(4), 154–162.

Liaqat, I. A. (2023). State of the global Islamic economy report. DinarStandard.

Lutfika, E., Amalia, L., & Mardiah. (2023). Panduan pendamping PPH (proses produk halal) (N. P. Desinthya, E. A. Tsurayya, R. Al Fathan, Mahsidin, Nurhanusin, & N. Arsyad, Eds.). Komite Nasional Ekonomi dan Keuangan Syariah.

Malahayati, E. N., & Faizah, N. A. (2023). Sosialisasi program sertifikasi halal gratis (SEHATI) skema self-declare bagi pelaku usaha mikro kecil menengah (UMKM) di Desa Ringinrejo. Jurnal Inovasi Pengabdian Dan Pemberdayaan Masyarakat, 3(1), 427–434. https://doi.org/10.54082/jippm.102

Mardiyah, S., Kunsah, B., & Azizah, F. (2023). Edukasi sertifikasi self-declare kepada pelaku usaha mikro, kecil, dan menengah (UMKM) di Kecamatan Genteng Kota Surabaya. Empowerment: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(3), 130–140. https://doi.org/10.55983/empjcs.v2i3.404

Nahlah, S., Efendi, A., Budiono, I. N., & Fahrika, A. I. (2023). Sejarah perkembangan penjaminan halal di Indonesia. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(2), 1891. https://doi.org/10.29040/jiei.v9i2.8923

Permonoputri, R. M. (2024, September 2). Materi dalam sosialisasi sertifikasi halal gratis. (R. Setiyowati, Interviewer).

Pradana, W. S. M. P., & Dianto. (2023). Efektivitas hukum sertifikasi halal skema self-declare bagi usaha mikro dan kecil di Desa Sigerongan. Pro Justice, 2(April).

Putra, H. M. (2023). Dinamika regulasi sertifikasi halal pasca diberlakukannya Undang-Undang Nomor 11 Tahun 2020 tentang Cipta Kerja dan implikasinya terhadap pertumbuhan usaha mikro di Indonesia. Universitas Islam Negeri Sunan Gunung Djati Bandung.

Qomaro, G. W. (2023). Tanggung jawab hukum labelisasi halal pelaku UMKM pangan olahan kemasan di Bangkalan. Al-Ulum Jurnal Pemikiran Dan Penelitian Ke-Islaman, 10(1), 51–63. https://doi.org/10.31102/alulum.10.1.2023.51-63

Rongiyati, S. (2024). Pemberlakuan kewajiban sertifikasi halal bagi UMKM. Pusat Analisis Keparlemenan Badan Keahlian DPR RI, 16(7), 11–15.

Shokhikhah, N. S. T., Aprillia, R. P., Rahma Sabila, A., Yulianto, A., Alfi Janah, A., Anjani, N. N., & Andriani. (2023). Pendampingan produk usaha mikro kecil dan menengah (UMKM) dalam pengurusan sertifikasi halal melalui program SEHATI. Welfare: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(3), 546–553. https://doi.org/10.30762/welfare.v1i3.525

Syafiah, D. M., & Qodariyah, L. (2022). Analisis implementasi jaminan produk halal melalui sertifikasi halal pada produk pangan olahan salak. Maro: Jurnal Ekonomi Syariah Dan Bisnis, 5(2), 233–245.

Utomo, Y. A. (2024, September 3). Keuntungan memiliki sertifikat halal. (N. H. Jakti, Interviewer).

Utomo, Y. A. (2024, September 3). Masa berlaku sertifikat halal bagi pelaku usaha mikro, kecil, dan menengah. (N. H. Jakti, Interviewer).

Wahab, A. J., Ishak, F., Basri, H. H., Bustamam, R., & Burhani, H. (Eds.). (2024). Outlook Kementerian Agama 2024: Makin digital kian menjangkau umat. Badan Litbang dan Diklat Kementerian Agama RI.

Published

2024-06-30

How to Cite

Reny Setiyowati, Rizka Febri Melindasari, Najata Hammada Jakti, & Nahnu Robid Jiwandono. (2024). Empowerment of Micro, Small and Medium Enterprises Through Free Halal Certification Assistance to Strengthen Economic Independence Synergy in Triharjo Village. Prosiding Seminar Nasional Manajemen Dan Ekonomi, 3(1), 149–163. https://doi.org/10.59024/semnas.v3i1.444

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 

You may also start an advanced similarity search for this article.